From My Wiki
Jump to: navigation, search
(Created page with "Kali ini saya nak berceritta pasal [http://gajet.net/2018/04/telefon-murah-bawah-rm300.html telefon murah bawah rm300] yang semestinya korang berminat. Iaitu handphone ini, Le...")
 
(No difference)

Latest revision as of 23:53, 12 October 2019

Kali ini saya nak berceritta pasal telefon murah bawah rm300 yang semestinya korang berminat. Iaitu handphone ini, Leagoo M9 - handphone yang murah tapi canggih! Spesifikasi adalah seperti berikut; Skrin 5.5" inci (1280x640), Android 7.0 Nougat, RAM 2GB, ROM 16GB (support sehingga 32GB dengan TF card). Fingerprint sensor 0.1s 1.3GHz Quad Core CPU (MTK6580), Rear Dual-Camera 8MP + 2 MP Front Dual-Camera 5MP + 2MP, Fungsi kamera Bokeh mode (tengah nampak fokus, tapi keliling dikaburkan sikit), Bateri 2850mAh, Bandwidth 3G (bukan 4G), GPS. Apa dalam kotak? Iaitu Handphone, TPU casing, USB cable, Plug 2-pin Malaysia, tapi Earphone tiada. Apa yg best? Skrin besar 5.5" (sama besar macam iPhone 8 plus). Fingerpint sensor yang pantas. Handphone system memang smooth je. RAM tinggi 2GB. Ada 4 kamera kesemuanya, Camera Bokeh mode, Bentuk cantik, warna BIRU memang cun. Dapat casing free. Apa yang kurang best? 3G ye, bukan 4G LTE, tapi saya rasa ok je, laju jugak. Data pun takdelah laju je kena sedut. Tidak support fungsi OTG. Tiada button di depan. Button muncul dalam skrin (macam ala-ala iPhoneX gitu). Cuma saya lebih prefer kalau ada button di depan. Memori ROM tak besar. 16GB. Expand dengan SD card pun cuma support sehingga 32GB je. Ada pengguna melaporkan, phone reboot sendiri bila bateri bawah 20%, tapi tak mengganggu fungsi lain. Brand Leagoo ni baru nak up, belum cukup popular lagi, sebab tu harga murah.